четвъртък, 6 януари 2011 г.

Винарство и напъните ми в тази област

Тази година за сефте правих вино, та мисля да споделя първия си опит и резултатите от него :) .  Започнах малко късно - края на октомври, ако не беше и началото на ноември. Нормално трябва да се прави с около месец по-рано - края на септември и началото на октомври, в зависимост от това кога узрява гроздето. Сорта, който използвах, е черен отел - с дебела люспа, висока захарност и силен аромат. С брането започнах и мачкането - напълних бидона до половината и започнах да го мачкам с кръстачка, докато не се отдели достатъчно сок, че да потъва кръстачката без особено усилие (смятайте доооооста мачкане падна), след това изсипвах по две-три кофи грозде и продължавах да мачкам. Гроздето ни свърши като се запълниха почти 2/3 от бидона, което предполагам са около 70-80 кг грозде. Важно е да не се пълни до горе бидона/бъчвата/съда, и да се остави открехнато. Отделя се газ (въглероден двуокис и други "хубавинки") и ако съда е плътно затворен... може да станат лоши работи ;) Също така се досипва и захар веднага/скоро след мачкането. В този случай сложих 3 кг, но по-добре щеше да е, ако бях сложил 5. Разбърквахме го 2-3 пъти седмично в рамките на около месец. След това сипахме серниста киселина - за да съм точен баща ми я сипа. Точното количество не го знам, но следващия път май трябва да е по-малко, киселее, а не е вкиснало. Всъщност сернистата киселина се сипва точно с тази цел - да предотврати развиването на плесени, гъбички и т.н. "вкисватели", след като си свърши работата въпросната киселина се отделя като някакъв серен окис и не се задържа във виното. Декември месец вече ставаше за пиене, влиза леко, обаче е силно и не усещаш как те хваща :) Този път избързах с бутилирането - сложих го в стандартна бутилка с тапа, отначало си беше супер. Обаче след една-две седмици имаше осезаем мирис на сяра, което не е особено приятно. Така че, за да ги няма тия неприятни ефекти - по-малко серниста киселина + повече време за да се отделят всички газове. Мисля си, че към края на февруари и началото на март ще е готово за бутилиране. Черния отел е хубав сорт, с висока захарност, и е подходящ за основа на импровизации... Мисля следващия път да импровизирам и да сложа 80% отел и 20% някакъв друг сорт. Стискайте палци ;)

2 коментара:

  1. Кути, да го донесеш за дегустация под бора :P

    ОтговорИзтриване
  2. е как, то си се подразбира ;) да кажа - има още към 17-18 литра вино, ако някой иска - да каже :)) само че не очаквайте нещо изключително, просто ми е кеф, че не вкисна и става за пиене, демек - усилията ми не отидоха на вятъра :))

    ОтговорИзтриване