петък, 10 юни 2011 г.

Филипински Бойни Изкуства - начало

    С тази публикация искам да поставя началото на превод от английски на материали за Филипинските Бойни Изкуства. Целта ми е тази информация да стане по-достъпна и да се придобие по-широка представа за тези бойни изкуства.

    Филипинските Бойни Изкуства ни препращат към древни и по-нови бойни методи и подходи, разработвани на Филипините, най-популярните от които са познати като Арнис/Ескрима/Кали. Съществената нужда от самосъхранение и самозащита са в основата на произхода на тези системи. През времената нашественици и местни конфликти налагат нова динамика на битката в островите, които днес формират Филипините. Филипинците развиват бойни умения като резултат от оценката на постоянно променящи се условия. Те се учили най-често от необходимостта за правилна преценка и приоритети по време на бой, да локализират и приспособяват околните ресурси и среда в бойна обстановка. Филипинците били силно повлияни от езикови и културни смесвания.
   Филипинските Бойни Изкуства увеличават популярността си благодарение на няколко холивудски продукции и на дейността на някои съвременни майстори като Venancio "Anciong" Bacon, Dan Inosanto, Ben Lema, Elmer Banes, Teddy Buot, Sam Buot, Bobby Taboada, Cacoy Canete, Leo Giron, Leo Gaje, Mike Inay, Remy Presas, Ernesto Presas, Angel Cabales, Christopher Sayoc, Sr., Art Miraflor, Peter J.A. Arriola, and Amante P. Marinas Sr.

Източник: Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар