понеделник, 20 юни 2011 г.

Филипински Бойни Изкуства - разновидности

   Трите най-често срещани форми на ФБИ са Ескрима, Кали и Арнис.
   Думата Ескрима идва от испанската Esgrima, което означава схватка или фехтовка.
   Арнис идва от Arnes, стара испанска дума за доспехи или броня, която представлява костюмите, носени по време на танца Моро-Моро (MoroSIS y Cristianos), в който практикуващите го дегизирали бойното си изкуство.
   Произхода на думата Кали е неясен. Една от теориите е, че може да идва от индонезийската дума tjakelele, друга е, че може да е съкращение от  Kamot Lihok (Cebuano за движение на ръцете и тялото). Многобройните езици, говорени на 7107-те острова, не само се развили в повече от 170 диалекта, но и те постоянно се смесвали едни с други и като резултат ФБИ обхващат речник от разнородни термини.
   Ескрима, Кали и Арнис са използвани взаимозаменяемо за бойни изкуства, базирани на оръжия, и в частност - на хладните оръжия и боя с палки/пръчки. Панантукан, пангамут и памуок се концентрират върху ръкопашни ударни методи, докато пантадякан и пананджакман се базират на ритници. Думог (борене) се счита за един от най-старите невъоръжени филипински бойни стилове.
   Настрана от най-разпространените оръжейно ориентирани стилове (хладни оръжия/стикове)  Арнис/Ескрима/Кали, има и отчетливо разделени стилове като Кунтао, произхождащо от китайските търговци и заселници, Силат (практикувано на юг, близо до Индонезия), Сикаран (практикуван в провинция Ризал, базира се основно на ритници), и Яу-Ян, съвременен стил, много сходен с Муай Тай.

Източник: Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар